domingo, 30 de marzo de 2014

Troba - Dors 02-26

Quan els mètodes tradicionals no tenen solució als nostres problemes, siguin físics o anímics, molta gent busca alternatives allunyades del que és habitual i en moltes ocasions posem esperances en coses de difícil descripció. Ens fem preguntes Existeixen els fantasmes? El Més Enllà té explicacions racionals? o Potser siguin massa irracionals? El Satanisme és comença a estendre, però no us penseu que això és nou ha passat en totes les èpoques des que el món és món. Davant el dubte i la necessitat, l'ésser humà ha encès espelmes simultàniament a Déu i al Diable. Ara començarem Troba - Dors des de La Xarxa de Comunicació Local i totes les emissores que emeten el programa, nosaltres que Som Botiguers de Somnis, obrirem envoltats de paraules i música i escoltarem per començar un grup que va fer una versió del Virolai, tot un clásic de la música catalana, a ritme de rock. Avui escoltarem i parlarem de cançons i bones lletres. Som Quimet Curull i Mario Prades i obrim las portes de la botigueta.

Aixequem la persiana

CAT – El Virolai

Des de fa uns quans anys s'ha posat de moda l'etiqueta CAT referint-se a Catalunya, però ja en els anys seixanta el grup Els 4 Gats on militava Quico Pi de la Serra van gravar un tema titulat "Clar i cat" i l’any 1996 a Salou, la capital de la Costa Daurada, va sorgir un tercet de joves músics que es van anomenar així CAT. Van publicar un sol àlbum que es va titular "Cataclisme" amb set cançons cantades en català i una en anglès. El disc s'obria amb aquesta versió, si més no curiosa, del clàssic català "El Virolai", la cançó de la Verge Moreneta, patrona de Catalunya. L'àlbum el va publicar Dindi Records, un segell propiedad d'un majorista, Discos Castelló i la cançó va sonar en algunes emissores comercials, però no va tenir massa tracendencia ja que la discogràfica no és podia permetre pagar les quotes establertes, però era una bona carta de presentació. Cat eren Pere Mestre (veu i guitarres) que creiem recordar tenia alguna relació familiar amb una pastisseria del carrer Barcelona de Salou, Enric Pascual (bateria, percussions i veu) i Rubén Villarroya (piano i teclats). Mario va ser el seu representant durant un breu període de temps, però va sorgir un problema moltseriós. "El Virolai", la seva cançó més representativa i emblemàtica, el tema del grup que havia sonat per les emissores de ràdio i que la gent podia conèixer i identificar amb CAT, en directe no podien tocar-la. Un d'ells era Testimoni de Jehova i la seva església li va prohibir tocar un himne d'una altra congregació i clar, es va negar a interpretar-la en l'escenari. Vam tenir un altre problema, els vaig aconseguir un concert a la Pineda en el què “aparentment” intervenia l'Ajuntament de Vila-Seca, però finalment vaig descobrir que no era així, es tractava d'un empresari privat i la cosa feia pudor de socarrimat des d'un principi. Els vaig aconsellar passar del concert i denunciar l'incompliment de contracte a la caserna de la Guàrdia Civil, davant el fet que no es complien les condicions de pagament establertes en el contracte, però ells sense fer-me cas, van voler tocar i finalment no va cobrar ningú, el concert ens va costar diners al meu soci i a mi. Els CAT i jo no vam tornar a treballar junts i els vaig perdre la pista.

Ilegales – El fantasma de la autopista

Un dels millors discos de Ilegales, la banda liderada pel cantant i guitarra Jorge Martínez (Aviles, 1 de maig de 1955), és "Chicos pálidos para la máquina" que va publicar Hispavox a l’any 1988 i del que us treiem aquest tema ple de contingut parapsicologic que ens parla de la llegenda urbana sobre la noia que fa autostop i resulta ser un fantasma que desapareix del vehicle en marxa, donant-te un ensurt de mort, mai millor dit. Parlan de Ilegales, el 5 agost de1989 Mario va organitzar un concert al camp de futbol de Salou. Cap de cartell eren Los Ilegales, al costat dels lleidatans Adhesivo, el grup de Barcelona Ipso Facto i els madrilenys La Coartada, sota el títul genéric “Rock en la Medianoche” ja que el concert començaria a les dotze de la nit. Aquell matí de dissabte tot estava preparat al camp de futbol. No havia caigut ni una gota de pluja en tot el que portàvem d'estiu i a les dotze en punt del migdia, just quan els camions amb l'equip de so i llums estaven entrant en el camp de futbol, va començar a ploure. Caigueren mes de 150 litres de plutga per metre cuadrat en poc mes d’un hora i tot Salou es va inundar. Va caure,com va dir un amic argentí "Gotas como pingüinos". Els camions van quedar bloquejats pel fang amb les seves rodes empresonades. Fins i tot quan Mario estava trucant per telèfon des de les oficines del camp, a la companyia asseguradora, un llamp va caure a la caseta i el va afectàr a través del telèfon que es va cremar. Els aficionats es van quedar sense concert, però l'empresari no va perdre res ja que tot estava assegurat i ben assegurat i en els salons de l'Hotel Caspel, a Salou, Ilegales, La Coartada, Adhesivo i Ipso Facto (Els dos últims grups eren de l’escuderia de Mario) es van muntar un improvisat concert acústic que va durar fins que els hostes de l'hotel van començar a queixar-se per el soroll. Com és la gent! Total… Qui dorm a les cuatre de la matinada a Salou? Bromes a part, perdoneu les molesties. La foto del blog, a sota, la va fer Mario a un altre concert de Ilegales que va organitzar a la Discoteca Torn de L'Hospitalet de l'Infant.

El Fantasma de la autopista (Jorge Martínez)

Se ha matado en accidente
la chica del disco bar,
su fantasma en la autopista
hace dedo sin parar.

Sube a tu coche
y poco antes de llegar,
señala la curva donde ella se mató.

Estás algo atontado
y no sabes si creer,
porque ella desapareció.

Le pregunto donde vive,
ella dice en el pasado.
Los surfers vuelven llenos de arena,
y siempre cuentan la historia de Elena.

Corre la leyenda en la 632,
el fantasma de una chica suele hacer autostop,
periódicos y radio hablan de ella sin parar,
y tú en el coche la puedes llevar,
estabas pensando que pálida está...
cuando ella desapareció.

Se ha matado en accidente
la chica del disco bar,
su fantasma en la autopista
hace dedo sin parar.

Sube a tu coche y poco antes de llegar
señala la curva donde ella se mató,
estas algo asustado y no sabes que pensar,
porque ella desapareció.

Le pregunto donde vive,
ella dice en el pasado.
Los surfers vuelven llenos de
y siempre cuentan la historia de Elena


Rolling Stones – Sympathy for the Devil

Aquesta cançó dels britànics The Rolling Stones que va ser escrita per Mick Jagger inspirant-se en la novel·la de Mikhaïl Bulgàkov "El mestre i Margarida" que li va fer arribar la seva nòvia en aquella època, l'actriu i cantant Marianne Faithfull. Es va gravar a principis de juny del 1968, amb producció del nord-americà Jimmy Miller i hi van participar fent cors la pròpia Marianne Faithfull i Anita Pallenberg. Es va editar el 6 de desembre de 1968 com a cançó estrella de l'àlbum "Beggars Banquet", un disc que va estar censurat a Espanya degut a la seva portada on es veien uns serveis públics plens de grafitis molt ofensius i aquí es va editar amb una portada blanca i sols el títul. Ans més tard es reeditaria ja amb la portada original A la lletra Mick Jagger ens parla d'un misteriós personatge del qual no dóna el seu nom al principi i que afirma ser la principal força motora que està darrere de tots els actes de maldat que han tingut lloc al llarg de la història de la humanitat i parla de la Revolució russa i l'assassinat de la família Romanov, la crucifixió de Jesucrist, la Segona Guerra Mundial i els assassinats de Robert i John F. Kennedy. Finalment reconeix que el seu nom es Llucifer. En la cançó cal destacar el paper del baix que toca el guitarrista Keith Richards i es converteix en protagonista, al costat de la bateria i la percussió a base de congues i maraques que tocan el músic africà Rocky Dijon i Charlie Watts, finalmente dir que Nicky Hopkins es va ocupar del piano. Curiosament el tema mai es va editar com a single, però els Rolling Stones van tenir molts problemes en ser acusats per molts d'adoradors de Satanàs, de fet les crítiques es van iniciar amb la publicació del seu anterior disc "Their Satanic Majesties Request". El grup The Rolling Stones l'integraven en aquells moments Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman i Charlie Watts. El desembre de l'any 1969 la cançó tornaria a la polèmica després del concert gratuït que The Rolling Stones va realitzar en Altamont, Califòrnia. Va acabar convertit-se en un caos per culpa dels Àngels de l'Infern, que van ser contractats com a encarregats de la seguretat, Deu ni do! Es diu que mentre el grup interpretava "Sympathy for the Devil" va començar un altercat davant de l'escenari que va acabar amb la mort de Meredith Hunter, jove de color, a mans dels Àngels de l'Infern. Però no és cert, l'apunyalament es va produir mentre els Stones tocaven "Under My Thumb". Així i tot els Stones no van tornar a tocar aquesta cançó en vuit anys.

Sympathy for the Devil (Jagger/Richard)

Por favor, déjame que me presente
soy un hombre de riquezas y buen gusto
Ando rodando desde hace muchos años, muchos años
He robado el alma y la fe de muchos hombres.
Yo estaba allí cuando Jesucristo tuvo su
momento de duda y dolor
y me asegure por los infiernos que Pilatos se
lavara las manos y sellara su destino.

Encantado de conocerte
Espero que sepas mi nombre
Pero lo que te desconcierta
es la naturaleza de mi juego

Estaba cerca San Petesburgo
cuando vi que había llegado el cambio.
Mate al zar y a sus ministros
Anastasia grito en vano.
Conduje un tanque, tenia el rango de general
cuando estallo la guerra relámpago
y los cuerpos hedían.

Encantado de conocerte
Espero que sepas mi nombre
Pero lo que te desconcierta
es la naturaleza de mi juego

Mire con alegría mientras vuestros reyes y reinas
luchaban durante diez décadas por los dioses que crearon
grite: ¿Quien mato a los Kennedy?
Cuando después de todo fuimos tu y yo
Deja que me presente
soy un hombre de riquezas y buen gusto.
Tendí trampas a los trovadores
que murieron antes de llegar a Bombay

Encantado de conocerte
Espero que sepas mi nombre
Pero lo que te desconcierta
es la naturaleza de mi juego

Al igual que cada policía es un criminal
y todos los pecadores santos
y cara o cruz es lo mismo, llámame simplemente Lucifer.
Necesito cierto freno
Así que si me encuentras, ten cortesía
un poco de simpatía y cierta exquisitez
Usa tu bien aprendida educación
¡O haré que se te pudra el alma!

Encantado de conocerte
Espero que sepas mi nombre
Pero lo que te desconcierta
se que es la naturaleza de mi juego


Miguel Ríos – La balada de Mackie el Navaja

Amb música de Kurt Weil i la lletra escrita per Bertolt Brecht, us portem ara a Troba - Dors la història d'aquest ferotge delinqüent que té aterrida a la ciutat "La balada de Mackie el Navaja", de la qual us vam parlat fa ja uns quants programes quan vam escoltar a Rubén Blades i el seu "Pedro Navaja". La cançó va ser escrita el 1928 i un any després la van incloure a l'obra de teatre "La ópera de los tres centavos" que va ser escrita per Bertolt Brecht. Al llarg de la història s'han fet grans versions del tema, destacant les de Louis Armstrong, Bobby Darin i Frank Sinatra, a Espanya la va gravar José Guardiola que li va donar un aire country i la que va realitzar Amaya Uranga que la va titular "Malasangre", entre d'altres, encara que la lletra ha estat canviada en moltes d'aquestes versions i no diem res pel que fa a les traduccions. Miguel Ríos ens porta ara aquesta versió en la qual el text original ha estat molt poc alterat. La va incloure en un doble àlbum gravat amb Ana Belén i titulat "Canten a Kurt Weil" i en què cantant a duo o per separat, versionen peces del compositor alemany. Es va publicar l'any 1999. Miguel Ríos Campaña va néixer a Granada el 7 de juny de 1944 i quan va començar l'anomenaven Mike Ríos, el Rei del Twist, però aixó va ser per obra i gracia de la seva discogràfica. La primera cançó que va gravar era “Pera madura”, al gener de 1962 i li van pagar 3000 pessetes com a avançament. Miguel Ríos va anuncià la seva retirada fa un parell d’anys, però nosaltres sempre li hem dit el cantant Guadiana, per que cada dos per tres apareix i desapareix, però Miguel Ríos sempre acaba per tornar. La veritat ja la va dir el gran Louis ArmstrongEls músics no es retiren, ho deixen quan no tenen més música dins seu” i a Miguel Ríos creiem que ancara li queda molt a dins seu per a dir. A la foto Mario Prades amb Miguel Ríos.

La balada de Mackie el Navaja (Bertolt Brecht)

Si el diablo tiene cuernos
la serpiente cascabel,
Mackie tiene una navaja
pero nadie la puede ver.

Jamás deja rastro en un crimen
es astuto como un chacal,
con sus guantes Mackie el Navaja
borra huellas, sus huellas de rufián.

Un domingo descubrieron
un cadáver tirado en un portal,
nadie dijo que vio una sombra
doblar la esquina sin mirar atrás.

Pero en los barrios que dan al río se bebió
con el dinero que robó en un zaguán,
y suena una canción que habla de Mackie,
"el rey de los bandidos ha vuelto a la ciudad"

Se encontró a Jenny Towler con un cuchillo
en el corazón y sin nada de cash,
Mackie ahora vive como los ricos
y la ley la dicta su puñal.

En el Soho tiene su reino
y los poderosos corren a pagar,
les da protección Mackie el Navaja
que es el amo de la ciudad.

Como cuenta la historia que ahora termina,
el crimen nunca gana, como se verá,
pero admito que tengo miedo
Mackie ha vuelto a la ciudad.


Ricardo Arjona – Sin ti… Sin mí

Ens agrada la lletra d'aquesta cançó, encara que reconeixem que per moments ens evoca a Joaquín Sabina. Ens parla dels contrastos amb què ens podem trobar quan mirem el món que ens envolta i molts són veritables absurds que tot i semblar una mica impossible, sempre són preguntes curioses, la veritat. Tot i per arrivar a la conclusió de que aixó es tan absurt com estar sense ella o ella sense ell. Aquesta cançó va ser el segon single que es va extreure de l'àlbum "5to piso" del cantautor guatemalenc Ricardo Arjona i el single es va publicar el 29 de setembre de 2008, abans de la sortida del disc gran que no es va editar fins el.18 de novembre, aconseguint el primer lloc del Billboard, havent superat actualment el milió de còpies venudes, ha estat Disc de Platí i Or a Mèxic, Estats Units, Espanya, Veneçuela, Colòmbia,Argentina, Guatemala, i altres països. El cantant guatemalenc Ricardo Arjona, nascut a Jocotenango el 19 de gener de 1964, té una àmplia carrera de diverses dècades, va començar l’any 1984 i ha escrit molt bones lletres. Un dels seus millors treballs és "Historias", un àlbum de l’any 1994, amb el qual va aconseguir 27 discos de platí i dos discos de diamant. Per cert l’ultim disc de Ricardo Arjona que hem escoltat es "Independiente", de  l’any 2011, és un títol molt al·legòric ja que és el primer àlbum que Ricardo Arjona publica pel seu compte, finalitzat el contracte que l'ha unit amb Warner Music, als quals ha deixat per crear la seva pròpia companyia discogràfica anomenada Metamorfosis. Si bé creiem que Ricardo Arjona ja va treure un nou disc fa un parell d’anys, però ara no ho tenim clar.

Yoko Ono – Death of Samantha

Aquest tema és el retrat d'una dona que reprimeix sempre els seus sentiments i encara que la seva lletra pot arribar a resultar depriment, és una peça molt interessant per escoltar ara a Troba - Dors. El fill de Yoko i John Lennon, Sean Lennon, va assegurar en una entrevista que la cançó la va escriure la seva mare a causa d'un incident que va ocórrer en la nit electoral de 1972. Richard Nixon, la seva administració va tenir Lennon sota vigilància i volia a Lennon deportat, va ser reelegit com a President dels Estats Units. Lennon es va emborratxar en una festa i li va acariciar els pits a una noia que no era Yoko, però va ser sorprès in fraganti per ella que li va “muntar el pollo” i va tenir un atac de banyes. D’aquest fet va surgir la cançó. De fet Yoko va afirmar que sempre li resultava pertorbadora i escoltant-la se sentia molt trist. És clar que la japonesa, després de l'assassinat de John Lennon i com no perd pistonada, va començar a explicar que rebia cartes de fans dient que la lletra descriu molt bé la vigília de la mort de John i que resultava realment trist. Ésclar qie es va incloure en l'àlbum "Approximately Infinite Universe" que es va publicar lset anys abans, al 1973. En la gravació Yoko canta mentre que John Lennon toca la guitarra i fa cors, es troben acompanyats pel grup Elephant's Memory. La veritat és que hi ha fonts afirmant que realment la cançó no va ser escrita per Yoko, que la va compondre sols John Lennon i ella li va exigir signar-la ja que Linda McCartney ho havia fet en un àlbum sencer i Yoko no podia ser menys. El que si és cert és que l'estil està molt allunyat de les seves cançons i els xisclets brillen per la seva absència, encara que al final es comença a desmadrar una mica, però no massa. Mario afirma que és la primera vegada que en un dels seus programes posa una cançó de Yoko Ono. L'any passat aquest tema va ser versionat per Boy George en el seu últim àlbum i us explicarem una curiositat, el títol de la cançó va inspirar el nom del grup de Cleveland, Ohio, Death of Samantha.

Death of Samantha (Yoko Ono)

Dos, uno, dos, tres, cuatro.

La gente dice que estoy bien,
Ya que soy una chica genial.
Todos los días doy gracias a Dios
Por ser una chiquilla tan genial.

Cuando estoy al teléfono, doy gracias a Dios,
Mi voz suena suave y clara, sin un rastro de lágrimas.
Cuando estoy en el trabajo, doy gracias a Dios,
Todavía tengo que sacar una sonrisa iluminado este día.

Pero algo dentro de mí, algo dentro de mí, murió ese día.
La gente dice que estoy bien,
Ya que soy una chica genial.
Todos los días doy gracias a Dios
Por ser una chica tan genial.

Cuando estoy con la gente, doy gracias a Dios,
Yo puedo hablar de las noticias mientras lloro por dentro.
Cuando estoy con mis amigos, doy gracias a Dios,
Puedo encender un cigarrillo cuando me ahogo en el interior.

La gente dice que estoy bien,
Ya que soy una chica genial.
Todos los días doy gracias a Dios
Por ser una chica tan genial.

Un amigo me prestó gafas oscuras
Así que pude ocultar mis ojos ese día.
Fue un día de nieve,

Las sombras han visto un montón de cosas,
aunque no quería conocerme a mí misma.
Era como un accidente, parte del crecimiento,

La gente me lo dice.
Pero algo dentro de mí, algo dentro de mí, murió ese día.
¿Qué hace usted? ¿Qué puedes hacer?
¿Qué hace usted? ¿Qué puedes hacer?


Cómplices – Los tejados

L’any 1990 Cómplices, convertit ja en duet, treuen l’àlbum “La danza de la ciudad”, del que la cançó més populat va estar "Es por ti", però nosaltres us portem a Troba - Dors aquesta que al nostre parer sempre ha sigut molt millor i on Teo i María ens parlan de les coses que es veuen quan mires el mon des de els terrats. Quan estàs avorrit, sense res a fer i també sense motivació i des de la teulada contemples el món i la vida que transcorre per sota de tu. Veu a Maria i s'adona que ella ha vist com la espiava. Es diu "Aquestes coses ja no són pròpies de la meva edat". D'alguna manera i per la seva temàtica, ens recorda una cançó de Serrat "No hago otra cosa que pensar en tí". Quan es va desfer el grup Golpes Bajos, una banda gallega mítica del pop nacional, Teo Cardalda va crear l'any 1987 un dels millors projectes del pop espanyol, Cómplices, al costat de María Monsonis, la seva parella. Inicialment  Cómplices eren, a més a més de Teo i María, Tino DiGeraldo i Billy Villegas. El seu primer treball discogràfic va ser "Manzanas" que es va publicar el 1988. L’any 2001, María Monsonis decideix deixar el duet, perquè amb tant enrenou no pot dedicar-se als 5 fills que té amb Teo. Així que l’any 2002 Teo Cardalda, ja sol, edita el novè disc titulat "A veces", però van tornar a gravar junts l’any 2003. En total Cómplices han editat 13 àlbums, l'últim l'any 2010, "Cómplices 20 años", un recopilatori de grans èxits amb bones col·laboracions, entre ellas duets amb Mónica Naranjo, Rosana i El Sueño de Morfeo.

M-Clan – Roto por dentro.

Acabarem Troba – Dors des de l’àlbum “Memorias de un espantapájaros” que el grup murcià M-Clan van publicar l'any 2008. Ara us hem seleccionat aquest tema que compartirem. La veritat és que al nostre modest parer és una de les millors cançons de l'àlbum, si no la millor de totes, junt a “Inmigrante” i per això ara us l'hem portat al programa per gaudir-la tots junts. Del grup original actualment ja només queden Carlos Tarque i Ricardo Ruipérez, i a l’actual formació també i trovem a Iván González al baix i Coki Jiménez que s'encarrega de la bateria, cas de que no s’hagin produït canvis un altre vegada. Però pel grup han pasant músics com Santiago Campillo (guitarra) que formava part dels M-Clan desde els sus inicis fins a l’any 2001 i que els va deixar per discrepancias amb Carlos Tarque que fins i tot els van portar als tribunals, despres s’en va anar a Los Rebeldes, també van passar Juan Antonio Otero (batería), Pascual Saura (baix) i Alejandro Climent (teclats), junt a Carlos Raya (guitarra) i Íñigo Uribe. Per cert, una associació d'aquestes de no-fumadors va possar a parir als M-Clan perque a la portada d’un dels seus àlbums “Para no ver el final”, Carlos Tarque i Ricardo (tots dos a la foto) estàn fumant... Pecat mortal! Poca feina es el que tenen alguns i també molta intolerancia.

Acaba per aquesta setmana Troba – Dors, baixarem la persiana i tocarem el dos fins el proper programa, però us deixarem amb companyia de La Xarxa de Comunicació Local i totes aquelles emissores que ens emeten. Nosaltres som Quimet Curull i Mario Prades, Botiguers de somnis i ara tencarem la botigueta

Quimet Curull i Mario Prades
Ens agrada saber què és el que ens diuen