domingo, 9 de junio de 2013

Troba - Dors Programa 10-06-2013

En nom de la religió, una cosa que tendeix a unir els éssers humans en l'amor i la comprensió, s'han arribat a cometre veritables barbaritats que ens recorda constantment la història, fins i tot la més recent. Potser hauríem d'intentar unir les nostres veus i tots junts llançar una proclama d'amor i pau, però en la negra foscor que ens envolta només semblen respondre la por, el dolor i la violència. El patiment de l'ésser humà ens commou, però no lo suficient i ens lamentem, però no prenem cap mesura per solucionar-ho. Per tant i des de la xarxa d’emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten el programa, començarem Troba - Dors amb tot un himne que va ser encarregar al seu compositor per un líder palestí que va ser cap terroriste, peró també va guanyar un Nobel de la Pau. Som Botiguers de Somnis i com cada setmana, Quimet Curull i Mario Prades obrim dient alló de

Aixequem la persiana

Fernando Arbex – Himno a la vida de Terra Santa

Aquest tema formava part de la suite "Terra Santa", un himne nadalenc, espècie de poema simfònic composat per Fernando Arbex per encàrrec de Iàssir Arafat, president de l'Autoritat Nacional Palestina i es va estrenar amb un memorable concert realitzat a la plaça major de la vila de Pedraza, a Segòvia, l'1 de juliol del 2000. Al principi l'encàrrec només era per a un tema, "Himne de la vida" que escoltem ara per obrir Troba - Dors i que de fet es convertiria en el més recordat de l'obra. Està interpretat en tres llengües: jueu, arameu i llatí, aquelles per les que es regeixen les tres religions monoteistes més importants en aquest moment en el món. Però les autoritats palestines van suggerir la idea de construir una simfonia completa, de manera que la composició fou en augment fins a arribar a ser tot en un poema simfònic. José Fernando Arbex Miró (Madrid, 18 de maig de 1941 – Madrid, 5 de juliol de 2003) va trigar gairebé tres anys a acabar "Terra Santa". El poema simfònic titulat "Bethlehem 2000" està format per quatre moviments inspirats en el recorregut de Maria i Josep entre Natzaret i Betlem, quan anaven a empadronar-se, abans del naixement de Jesús. A la gravació compta amb la Orquestra Filarmónica de Londres, el Orfeó Donostiarra i el Coro de la Catedral de Saint Paul de la capital anglesa, encara que en la presentació oficial que com us vam dir es va realitzar a Pedraza, va ser interpretat per Fernando Argenta dirigint a l'Orquestra de Castella i Lleó i l'Orfeó Donostiarra, al costat de la solista australiana Sandra Pires i l’Escolanía de Nuestra Señora del Recuerdo. Fernando Arbex va ser bateria de Los Estudiantes en els seus tres discos i posteriorment s'uniria a Los Brincos, banda que lideraria per crear paral·lelament Alacrán i després de la dissolució d'ambdós grups fundar Barrabás. També es va dedicar a la composició per a altres cantants i a la producció de gent tan dispar com José Feliciano, Rita Pavone, Harry Belafonte, Nana Mouskouri, Micky, Camilo Sesto, Aviador Dro i Emilio Aragón. La veritat és que va gravar i va compondre diverses obres simfòniques a més d'aquesta, entre elles "El caballero del arco iris" i el musical "La maja de Goya". Amb l'arribada del nou segle va tornar a posar en marxa Los Brincos, però només amb Miguel Morales dels originals, encara que val a dir que aquest va entrar a la tercera època, van gravar l'àlbum "Eterna Juventud". La malaltia va consumir la vida de Fernando Arbex que va morir l'any 2003.

Mocedades – Tienes un amigo

Ara a Troba – Dors parlarem d’amistat, una amistad total, sense demanar res a canvi, és una gran lletra. Volem recordar una frase que pensem va dir Benjamin Franklin que va manifestar: "Un germà pot no ser un bon amic, però un bon amic sempre serà un germà". Ara escoltarem a Mocedades i una cançó del seu disc "Sobreviviremos", divuitè àlbum del grup i que es va publicar l’any 1987. És l'últim disc en què van participar Carles Zubiaga i José Ipiña i l'últim publicat per CBS abans d'esdevenir-se Sony Music. També va ser el primer que es va editar directament en formats CD, LP i cassette i en el que trobàvem aquesta gran versió del clàssic de Carole King "Ja tens un amic" i que també va gravar originalment James Taylor. El single amb aquest tema es va editar l’any 1988. En aquest enregistrament la cantant no és Amaya Uranga que els havie deixat el 1984, la solista és Ana Bejerano que a la seva vegada els va abandonar el 1993, per anys mes tard, el 1997, fundà el grup Txarango juntament amb Roberto Uranga i José Ipiña que també eren de Mocedades i Amaya i Javier Saizar que venien de Trigo Limpio. El grup Txarango va gravar un sol disc "Todo tiene su sitio bajo el cielo" que Mario troba genial, molt més enfocat cap al folk americà, aixó si. Per cert, Mario va produïr un concert de Mocedades a la sala Galas de Salou on van presentar aquest disc i al blog us posem una foto de Mario amb Ana Bejarano.
Mario Prades amb Ana Bejarano cantant de Mocedades

Constantino Romero – La Carta del Indio Salvaje

Us portem a Troba – Dors una carta, la carta que un capdill indi americà va enviar a un dels presidents dels Estats Units com a resposta a la petició d'aquest expressant el seu desig de comprar les terres d'aquells pells rojas. Escolteu-la atentament i creiem que us resultarà molt interessant. El CD del que us la hem extret incloïa dos talls. El primer, en castellà, va comptar amb la veu del recordat Constantino Romero i el segon en angles era Marquette Peltier, filla del capdill indi Leonard Peltier. Es va publicar en un CD on els beneficis anaven destinats a recaptar fons per a l'alliberament de Leonard Peltier. Recordem que Peltier és un capdill indi Lakota, condemnat a doble cadena perpètua a que cumpleix a Florida, empresonat des de 1975 i per la seva libertat lluita cada dia el món indi, que considera que és un pres polític fruit d'un judici irregular. Va estar acusat de la mort de dos agents federals en les revoltes que es van produir a la reserva índia de Pine Ridge. Se'l coneix com "el pres polític més antic del món". La música va ser composada i interpretada per Joaquín Cardiel, ex-baixista d'Héroes del Silencio, nascut a Saragossa el 2de juny de 1965. La carta va ser escrita pel capdill indi Noah Seattle (a la foto), Gran Cap dels Duwamish, al Catorcé president dels Estats Units, Franklin Pierce, quan aquest va fer una oferta per comprar les seves terres. El capdill indi Noah Seattle va pronunciar aquest discurs davant Isaac Stephens, Governador del Territori de Washington, l’any 1855. La carta es va amagar i no es va publicar fins a 1887, trenta-dos anys després i avui, més de cent cinquanta anys després  sembla un missatge molt actual aplicable a l'home i la dona d'avui que no valorem la Terra com ho tindriem que fer. Constantino Romero García va néixer a Albacete el 29 de maig de 1947 i aquest actor de doblatge, veu, cinema i teatro i gran radiofoniste, ens va deixar a Barcelona el passat 12 de maig d’aquest any. Des de Troba – Dors volem rendir-li el nostre homenatge.

Los Jaivas – Todos juntos

Marxarem ara a cap a Xile per escoltar un dels millors grups del país, Los Jaivas, amb aquest tema que amb els anys es va convertir en tot un himne de pau i fraternitat per a la gent de parla espanyola d'Amèrica del Sud. És una de les cançons més populars d'Amèrica Llatina, tot i que la discogràfica quan es va gravar l'any 1972, va considerar que la cançó no tenia futur i la van incloure com a cara B d'un single amb "Ayer caché" a l'altra banda. Ho hem dit altres vegades i ho repetirem ara, en masses ocasions els AR de les cases de discos quan no estan ficant la pota és perquè l'estan canviant de lloc. "Todos juntos" que va ser el seu primer single i va representar el seu debut, és un cant de llibertat i amistat, una cançó de pau, encara que quan la van escriure no tenia cap sentit reivindicatiu, va ser el temps el que la va convertir en el que és avui dia, tot un himne. La lletra és del teclista Eduardo Parra, encara que com era habitual en ells la van signar com Los Jaivas, encara que es van alçar algunes veus afirmant que s'assemblava massa a una cançó de Violeta Parra. El grup xilè Los Jaivas es va formar l’any 1963 a Viña del Mar, a la costa de Valparaíso i segueixen en actiu, encara que pel grup han anat rotant un munt de músics. Inicialment eren els germans Eduardo (teclats), Claudio (acordió i piano) i Gabriel Parra (bateria), juntament amb Guillermo Rivera Cotapos, Eduardo "Gato" Alquinta (guitarra) i Mario Mutis (baix). La seva obra no es pot considerar part del folklore xilè, tot i que estan molt a prop, han arribat a gravar discos molt progressius i simfònics, encara que sempre amb tocs andins. Per cert, en l'actual formació dels Jaivas, la bateria és una noia, Juanita Parra (a la foto). Les fotografies del blog són de l'última etapa. Aquesta cançó és una de les essencials en tots els seus concerts i va ser utilitzada com a himne oficial de la VI Cimera Iberoamericana de Presidents en 1996.  

Todos Juntos (Los Jaivas) 

Hace mucho tiempo que yo vivo preguntándome
Para qué la tierra es tan redonda y una sola no más
Si vivimos todos separados
Para qué son el cielo y el mar
Para qué es el sol que nos alumbra
Si no nos queremos ni mirar

Tantas penas que nos van llevando a todos al final
Cuantas noches, cada noche, de ternura tendremos que dar
Para qué vivir tan separados
Si la tierra nos quiere juntar
Si este mundo es uno y para todos
Todos juntos vamos a vivir


SAU – On són els ocells?

Carles Sabater que va néixer a Barcelona el 21 de setembre del 1962 i Pep Sala, nascut a Vic el 17 de juliol de 1960, van incloure aquesta cançó en el seu àlbum "Set", editat l’any 1996 i en aquest tema que escoltem ara a Troba - Dors, la veu solista és Pep Sala. Tots dos eren molt bons amics de Mario, de fet Pep encara ho és. Aquesta preciosa cançó ens parla de desesperació, recorda aquells primers petons, somnis entreteixits per la innocència en aquell bosc que avui ha desaparegut, ens diu quan negra és la terra que queda i es pregunten que ha quedat de tota una vida, d'un passat , d'un món en franca agonia... On són els ocells? Sau va ser la millor banda de pop en català de tots els temps, creada l’any 1986, però la prematura mort de Carles Sabater a Vilafranca del Penedès a causa d'una parada cardiorespiratòria que va patir després d'un concert, el 13 de febrer de 1999, va representar el fi del grup ja que Pep va decidir noblement que Sau era una feina de dos, per tant sense el seu company no tenia sentit seguir i es va dedicar de ple a un projecte paral·lel que tenia anomenat Pep Sala i la Banda del Bar i al treball de productor.
 

Whiskyn’s – Puc ser jo

Aquest es un bell, poema d’amor que escoltarem ara des de terres catalanas. L'any 1999 els reusencs Whiskyn's van publicar aquest tema que escoltem ara a Troba - Dors i que estava inclòs en el seu cinquè àlbum "De la nit al dia" que ens sembla recordar va ser produït per Joan Reig d'Els Pets un bon amic tant de Mario com de Quimet que el coneix prácticament des de que era un nen i ha tocat amb ell en moltes ocasions. L’any 2009 Whiskyn’s van anunciar la seva dissolució que és va produïr de forma amistosa. Els Whiskyn’s surgeigen a Reus, la capital del Baix Camp i estaben liderats per el cantant i guitarra Joan Masdéu que també és actor. Inicialment es van fe dir Whisky’n’Cullons un nom trasgresor, però finalment i a partir del seu segon o pot ser el tercer àlbum ja van retallar el seu nom sols a Whiskyn’s i van començar veritablement a funcionar a nivell vendes i concerts. Quan Mario els vaig coneixa ancara es deien Terrado 25 i s'havien autoeditat un cassette que encara te a la seva discoteca. Joan Masdeu era veí de Mario al barri del Carrilet, un vivia al carrer Tetuan i l'altre al carrer Canal. Whiskyn’s van començar l'any 1989 i després de la disol·lució del grup Terrado 25, ja a l'any 1992, va surgir Whisky’n’Cullons. Inicialmente eran Joan Masdéu, Manuel Lucio, Gerard Roca i Nando Oterino i alguns d'ells venien del grup Duca-2 i altres de ZZ Pop, peró per la banda han passat uns quans músics al larg dels anys, entre ells Xavier Llorach, José Luis Sánchez, Cesc Solé i Toni Díaz. El cantant Joan Masdeu que ha fet d’actor, també ha publicat en solitari.

Danza Invisible – A este lado de la carretera

El grup malagueny Danza Invisible va versionar aquest tema de Van Morrison i ho van fer així de bé. A la lletra ens parlen de diferències socials d'un costat i l'altre de la ciutat, on depenent del costat en que et trobes ets millor o pitjor, sense tenir en compte que l'ésser humà, bo o dolent, és el mateix estigui on estigui. Mario va redescobrir la cançó en un disc recopilatori, un doble CD titulat "Más que coches" i Danza Invisible era l'únic grup espanyol que es va incloure, compartin pistes amb ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Blue Brothers i altres del mateix nivell. Danza Invisible es van crear a Torremolinos i va ser fundat per Ricardo Texidó juntament amb Chris Navas i Manolo Rubio, provinents del grup de punk Adrenalina, l’any 1981. Poc després, va entrar Antonio Gil a la guitarra i Javier Ojeda, que va substituir a Ricardo Texidó com a cantant i aquest es va dedicar solsament a la bateria. Mario créia que Antoñito havia mort, però per sort s’equivocava. Van guanyar el Concurs de Rock Alcazaba, organitzat per l'Ajuntament de Jerez de laFrontera, el que els va permetre gravar el seu primer senzill amb "Mis ojos hacia ti". Aquesta cançó que estem escoltant es trobava originalment en el seu LP "A Tu Alcance", publicat l’any 1988. Mario els va tenir actuant a la discoteca Torn de l'Hospitalet de l'Infant i es va omplir a rebentar (la foto, feta per Mario Prades, es d'aquell concert). Per cert, salutacions als oidors d’Hospitalet i Vandellos. El bateria Ricardo Texidó va deixar Danza Invisible l’any 1993 per llançar-se com cantant i compositor en solitari, debutant amb el disc "Texidó". El darrer treball de Danza Invisible “Tía Lucía” es va editar l'any 2010 i seguin la moda actual, tot son versions, amb cançons de Gato Pérez, Hilario Camacho, Michael Jackson, Eddy Grant i atres. Danza Invisible han editat en total 19 discos i coseguit 7 Discos d’Or i 2 de Platí.

Billie The Vision & The Dancers - Summercat

Quimet va sorprendre a Mario demanant-li que seleccionés per la música de Troba - Dors aquesta cançó del grup suec Billie The Vision & The Dancers i li va recordar que aquesta cançó amb una lletra molt interessant va ser utilitzada com a banda sonora per a un anunci de la cervesa Estrella Damm l’any 2009 i va ser recuperada a Anglaterra per un altre anunci, en aquest cas un refresc, creiem que va ser Spring, el passat 2012. Billie The Vision & The Dancers es van crear a Malmö l'any 2004 i estan liderats pel cantant Lars Lindquist, autor de la lletra i música del tema i que surt a escena vestit de dona i maquillat, recordant per moments a Boy George que arribava a crear tendències en moda femenina a l'Anglaterra dels 80. Al grup també trobem actualment també a Silvio Arismendi (percussió), Maria Carlsson (baix), John Dunsö (guitarra, piano i cors), Frida Brattgard (trompeta i acordió), Gustav Kronkvist (guitarra), Sofia Janninge (percussió, violí i cors) i Jon Lindquist (bateria), encara que no tots ells van intervenir en aquest enregistrament que creiem és del seu primer disc, editat l'any 2004. Per tant avui conclourem el programa escoltant a Billie The Vision & The Dancers. Per cert, les portades dels seus discos son molt surrealistes

Summercat - Gato abandonado (Lars Lindquist)

Me despedí con un beso en el aeropuerto,
y te apreté tan fuerte contra mí.

Te dije, pues aquí estamos,
y no puedo parar de llorar Lilly.
Tú me dijiste eh! eh!
sabes que esto es lo que hay que hacer

Te olvidarás de mí tan pronto como suba a ese avión,
olvídate de mí cuando esté en ese avión.

Esta noche, esta noche, esta noche,
esta noche quiero estar contigo.
Esta noche, esta noche,
esta noche quiero estar contigo.

El avión despegó, y mi amor se marchó con él,
el frío viento acariciaba mis mejillas con dureza.
Y el hombre que estaba junto a mí me dijo:
"todo va a ir bien".
Yo dije: "No, nada va a salir bien,
pero gracias de todas formas"

Y entonces vi tu cara asomando por la ventanilla del avión,
 agité mis manos y te grité:

Esta noche, esta noche, esta noche,
esta noche quiero estar contigo.
Esta noche,
esta noche quiero estar contigo.

Llevaba puesta una camiseta y mi gastado sombrero. Abandonado como un gato en verano.
Y mientras permanecía allí de pié con el corazón roto,
me dí cuenta de que todavía tenías las llaves del coche.

Así que rompí la ventanilla de mi viejo coche,
y me quedé dormido en el asiento del copiloto.
Soñé con sexo de verano contigo,
y tú me susurraste al oído
Esta noche, esta noche
quiero estar contigo esta noche
Esta noche, esta noche,
esta noche quiero estar contigo.

¿Por qué mejor no me dejas mañana? (bis)

Y por encima de las nubes ella se dijo a sí misma:
"No me puedo creer
lo ingenuo que puede llegar a ser un hombre"
Es por eso por lo que te quiero tanto,
y por lo que no puedo estar contigo 


Tancarem Troba – Dors per aquesta setmana, baixem la persiana i fotem el camp, però us deixarem amb companyia de la xarxa d'emissores de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya i totes aquelles que emeten Troba – Dors. Fins al proper programa a reveure.

Quimet Curull i Mario Prades
Ens agrada saber què és el que ens diuen